Realitatea Plus a primit o amendă de 40.000 de lei de la CNA, după ce moderatoarea Anca Alexandrescu şi invitaţii săi au pus la îndoială războiul din Ucraina şi au lansat în spaţiul public temele susţinute de propaganda rusă.

Consiliul a monitorizat o serie de emisiuni ale televiziunii Realitatea Plus: Culisele stratului paralel, Raport de zi, dar şi programe de Breaking News, difuzate în primele zile ale declanşării războiului în Ucraina.

Deşi au fost descoperite şi câteva erori în relatările postului, pe care membrii CNA le-au considerat umane, aceştia nu au putut trece cu vederea peste afirmaţiile făcute de moderatoarea Anca Alexandrescu şi de invitaţii săi, cărora nu le-a cerut dovezi care să le susţină, scrie paginademedia.ro .

Invitaţii au pus la îndoială războiul. Pe Putin l-au considerat vinovat, dar l-au pus pe picior de egalitate cu alţi lideri occidentali cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Ce burtiere au rulat în timpul ediţiilor Culisele stratului paralel:

  • Occidentalii care şi-au dorit acest război
  • Val de fake news de la marile agenţii de presă

Astfel, unul dintre invitaţi, Ioan Talpeş (fost director SIE) a făcut o metaforă care a atras atenţia membrilor CNA. Acesta a comparat teatrul de luptă cu un peisaj de natură moartă cu tancuri.

Mai mult decât atât, unii membri CNA, precum Mircea Toma şi Cristina Pocora, au apreciat faptul că moderatoarea Anca Alexandrescu s-a poziţionat în linie cu temele susţinute de de propaganda rusă.

Mircea Toma, membru CNA:

„Mesajul pe care-l transmit toate cele trei emisiuni ale doamnei Alexandrescu este următorul: asistăm la o înscenare, nu e adevărat tot ceea ce vedem, nu e sigur că este război (…) Punerea la îndoială a unei drame în condiţiile în care are posibilitatea să întrebe alţi colegi de la alte televiziuni care au echipe acolo. (…)

Strecurăm îndoiala în realitatea faptelor: 1. Rusia nu face un război, e acolo o aplicaţie militară. 2. Responsabilitatea nu e doar a lui Putin, e egal împărţită.(…)

Nu trebuie să-ţi trimiţi reporterii în Ucraina, că e scump. Poţi să-i trimiţi la Gara de Nord, e mai comod, şi acolo să întrebi: se moare sau nu se moare. Este sau nu este război. (…)

Ca să nu mai spun că domnul Cozmin Guşă, care este un erou al acestor mesaje, aduce informaţii suplimentare care nu sunt puse deloc la îndoială. (…)

Mesajul în întregimea lui, în cele trei emisiuni, e cutie de rezonanţă pentru teme ale propagandei Moscovei care au fost identificate de specialişti ca atare.

Eu consider că Anca Alexandrescu face de bună credinţă această analiză, se poziţionează greşit pe o presupusă echidistanţă.“

Cristina Pocora, membru CNA:

„Lucrurile sunt amestecate: fapte cu opinii. (…) Moderatorul nu a avut o reacţie promptă să intervină când un invitat a făcut anumite afirmaţii. Chiar şi discursul doamnei Alexandrescu, (…) spunând că vinovaţi sunt şi unii şi alţii, statutul nostru ca membru UE nu reiese din discursul dumneai.

Postul dvs., prin această emisiune, e pe linia cu ceea ce înseamnă temele susţinute de propaganda rusă“

Nicoleta Cone, reprezentanta postului Realitatea Plus, a negat aceste consideraţii:

„Anca nu a spus niciodată că nu există război. Eu nu am văzut ca Anca să fi făcut propagandă rusească.“

În plus, postul Realitatea Plus a dat o ştire, pe care a repetat-o de câteva ori, despre moartea unui soldat român în războiul din Ucraina.

Postul a afişat pe ecran că un soldat român a murit pe front, dar era vorba despre un soldat ucrainean de etnie română.

Care a fost explicaţie Nicoletei Cone, reprezenta postului?

„A fost pur şi simplu o eroare acolo. Probabil că de pe burtieră cineva a scos etnic, vechea problemă că nu intră foarte multe caractere. (…) Erau multe probleme acolo, multe informaţii (…) Nu încerc să mă scuz.

Este o gafă acolo. (…) Din discuţiile cu rudele lui, s-a pierdut acest „soldat etnic român“ şi a rămas doar „soldat român“. Este o eroare în primele trei zile de război.“

„Emoţiile primelor două, trei zile ale războiului justifică erorile, inclusiv povestea asta cu soldatul român care nu e soldat român declanşa un război. Noroc că nu s-a uitat Putin la emisiunea asta“, a spus Mircea Toma, membru CNA.

AMENDĂ DE MII DE EURO PENTRU REALITATEA PLUS PENTRU PROPAGANDĂ RUSĂ

În final, membrii CNA au votat în unanimitate amendarea postului de televiziune cu 40.000 de lei.

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

(Legea audiovizualului)

Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

(Codul audiovizual)