Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează asupra cozonacilor cumpăraţi din supermarketuri. Aceştia ar putea conţine chimicale care pot fi periculoase pentru sănătate.

Atenţie ce cozonaci cumperi de Sărbători! Chimicalele care îţi pun viaţa în pericol. Avertismentul ANPC

Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, anunţă că au fost analizate etichetele mai multor cozonaci din comerţ şi că s-a constatat „existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”.

„Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin”, se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Preşedintele ANPC îi sfătuieşte pe români ca, mai ales în această perioadă în care târgurile cu specific îşi deschid porţile, să fie atenţi la eticheta produsului pe care vor să-l cumpere.

În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-şi alege alimentele în funcţie de ingredientele, dar şi de indicaţiile de pe etichetă, şi anume data valabilităţii produsului, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului ori a spaţiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului.

„Am vrut să explicăm consumatorilor ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă, ce trebuie să urmărim atunci când mergem la cumpărături şi, nu în ultimul rând, care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să ne ferim. Am decis să facem acest material prin care să venim cu explicaţii, având în vedere faptul că foarte multe etichete folosesc un limbaj mult prea tehnic, dificil, iar consumatorii se află în faţa unei decizii care, deşi nu ar trebui să le ridice probleme, li se pare complicată. Cauza stă în terminologia cu care nu sunt deloc familiarizaţi”, a subliniat preşedintele ANPC.