Viața pe acest continent are o vechime foarte mare. Aici s-au dezvoltat multe principii, unele folositoare altele nu. Numai că ostilitatea, bunătatea și iubirea aproapelui a fost pusă de multe ori sub semnul întrebării.

Pe acest continent poți găsi oameni bogați și oameni săraci. Cei bogați nu-i înțeleg pe cei săraci, la fel nici cei săraci pe cei bogați. Cu toții caută răspunsuri la aceste întrebări de ce bogații sunt bogați și de ce săraci sunt săraci? Judecând-se reciproc uni pe alții.

Bogații spun despre cei săraci ca sunt săraci datorită faptului că sunt: leneși, puturoși și fără inițiativă. Săraci spun despre cei bogați că sunt: mândri, lacomi, hoți și fără inimă.

În aceste condiții Dumnezeu nu a putut să le dea o învățătură despre smerenie. De aceea nu-a dorit să se nască pe acest bătrân continent.

Chiar dacă uni doresc să spună că Hristos trebuia să se nască din seminția lui David. Este foarte adevărat, dar Dumnezeu nu este legat de o seminție sau de un loc anume.

Acest lucru ni-l arată chiar profetul Isaia cap. 66 v. 1: “Cerul este scaunul Meu și pământul așternut picioarelor mele…”.

Bătrânul continent care l-a început s-a numit Pangeea a avut de înfruntat multe cataclisme naturale împărțind-se în mai multe continente.

Aici nu doresc să fac o analiză a locului unde Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu a dorit să pregătească omenirea pământul întreg să se nască. Ci doresc să arăt că chiar dacă Hristos nu s-a născut pe acest continent Europa întreagă și toate celelalte state ale lumii îl recunosc ca Împărat al cerului și răscumpărătorul nostru.

Dacă cu toții am zice precum a spus Sf Ap. Pavel: “M-am răstignit împreună cu Hristos și nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine. Și viața mea de acum, în trup o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine” (Galateni cap. 2,v.20)

Totul va fi bine pe acest bătrân continent. Doamne ajută!

Preot Ion Vlădoescu