Primul aliment care trebuie să se regăsească la masa de Revelion este peștele. Dacă mâncăm pește la cumpăna dintre ani, se spune că „alunecăm” mai ușor printre necazuri și vom avea mai mulți bani în anul nou. Peștele trebuie pus întreg pe farfurii, altfel, spun superstițioșii, norocul se sfărâmă.

De asemenea, superstițioșii ar trebui să mănânce 12 boabe de struguri albi la miezul nopții, ceea ce ar însemna că următoarele 12 luni ar urma să fie dulci și pline de belșug. Fructele rotunde sunt alte alimente care nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor. Mandarinele, portocalele, chiar și lămâile ar trebui să aducă sănătate în anul următor.

Platourile care vor fi așezate pe masa de Revelion trebuie să conțină și legume verzi, precum varză, salată, castraveți, având în vedere că verdele este simbolul sănătății.

Nici carnea de porc nu trebuie să lipsească de pe masă. În Noaptea de Revelion nu se mănâncă pui, fiindcă îţi alungi norocul, de aceea e bine să ai pe masă porc sau curcan.

Superstiții culinare de Revelion în lume

În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv. 

În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca un fel de varză murată cu cârnaţi, în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.

În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. În Israel se mănâncă fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.

Reguli la masa de Revelion. Câte pahare trebuie să aibă fiecare invitat. Scobitorile să nu fie la vedere

La masa de Revelion, scobitorile nu trebuie să fie la vedere, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase.

De asemenea, la masa festivă este obligatoriu să se afle solniţele şi recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente: una pentru trei – patru persoane. Oţetul, muştarul, smântâna se vor aduce doar dacă cineva le cere. O gazdă atentă le are pregătite şi le oferă. De menționat că pentru sosuri se foloseşte o sosieră.

Atenție: Ce nu trebuie să lipsească de la masa festivă

În general, se folosesc patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supă, farfuria întinsă şi farfuria de desert. Tacâmurile se pot pune şi pe suportul destinat lor, care va fi aşezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aşeza în dreapta cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, şi în stânga lui furculiţa, cu dinţii în jos. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei.  Paharele, obligatoriu din acelaşi serviciu „Dacă utilizăm suportul de tacâmuri, vom pune şerveţelul la stânga, direct pe faţa de masă. Tot în faţa farfuriilor, spre dreapta, este şi locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii: de ţuică, de vin (paharul de vin roşu e ceva mai mic decât cel de vin alb) şi de apă. Acestea trebuie să facă parte din acelaşi serviciu”, spune Aurelia Marinescu, citată de adevarul.ro. De asemenea, este important de ştiut că, după folosire, paharele de ţuică se iau de pe masă.

La masa de Revelion, scobitorile nu trebuie să fie la vedere, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase.

De asemenea, la masa festivă este obligatoriu să se afle solniţele şi recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente: una pentru trei – patru persoane.  Oţetul, muştarul, smântâna se vor aduce doar dacă cineva le cere. O gazdă atentă le are pregătite şi le oferă. De menționat că pentru sosuri se foloseşte o sosieră.

De Revelion, e bine să ai fructe rotunde în casă. De ce nu se mănâncă pui la trecerea dintre ani